Tidiga gravidsymptom

Måendet under tidig graviditet skiljer sig signifikant från person till person. Utebliven mens är det säkraste tecknet på en graviditet. Men det finns även andra tecken som kan uppstå under tidig graviditet att hålla koll på. Fysiska symptom kan uppstå och ens psykiska tillstånd kan även det påverkas. Kom dock ihåg att ingen graviditet är den andra lik, vissa kan känna av flera symptom medan andra inte känner av några.

Några av de vanligaste symptom är trötthet, yrsel, andfåddhet och illamående under tidig graviditet. Tröttheten beror på en ökad hormonnivå som vanligtvis avtar efter första trimestern. Yrsel och andfåddhet beror ofta på att ens blodsocker eller blodtryck under tidig graviditet är lågt. Illamående är vanligast att känna av under morgonen men kan uppstå när som helst under dagen. Illamåendet brukar vara värst under första trimestern, det finns dock kvinnor som upplever illamående under hela sin graviditet.

Tidiga gravidsymptom

Fler tecken på tidig graviditet

Utöver ovannämnda symptom finns det andra tecken på en graviditet. Ömmande bröst är ett av de tidigaste tecknen på att du är gravid. Du kan även uppleva en ökad mängd av flytningar. Vissa får även en nidblödning under tidig graviditet. Detta är när det befruktade ägget fäster i livmoderväggen och kan resultera i en mindre blödning som vanligtvis sker några dagar innan förväntar mens. Många känner sig även kissnödiga oftare samt har magvärk som liknar vanlig mensvärk.

En kvinna i tidig graviditet kan även känna av en förändring i sitt luktsinne, en inbiten kaffeälskare kan helt plötsligt må illa av doften av nybryggt kaffe. Även smaksinnet kan påverkas och cravings för vissa livsmedel som till exempel citron eller saltgurka kan uppstå. Utöver fysiska symptom kan även ens psykiska tillstånd påverkas. Humörsvängningar är vanliga och du kan känna att småsaker som innan inte påverkade dig nu kan förstöra hela din förmiddag.

Måendet under de tidigare veckorna av en graviditet är som sagt högst individuellt. Vissa kvinnor får både magont, huvudvärk, cravings och illamående medan andra kommer betydligt lindrigare undan där det enda symtomet är endast utebliven mens. Hur ens mående kommer vara i det tidigare stadiet av en graviditet går alltså inte att förutspå då alla kvinnor är olika. En kvinna kan dessutom uppleva olika symptom under sin första och sin andra graviditet.