Hur uppstår graviditet?

För att graviditet ska inträffa måste den manliga reproduktionscellen, så kallade spermier, förenas med en kvinnlig reproduktionscell, det vill säga ett ägg. På den naturliga vägen sker detta genom ett sexuellt samlag, men det kan också göras via konstgjord befruktning. Graviditeten börjar sedan officiellt när ett impregnerat ägg implanteras i livmoderns foder. Vanligtvis upptäcker inte kvinnan graviditeten förrän hennes mens uteblir. Vanliga symptom är också illamående, trötthet och ömma bröst.

Kvinnan kan också känna sig uppblåst, förstoppad samt kräkas i början. Vissa primära graviditetssymtom kan kännas som andra vanliga sjukdomar, så det enda sättet att vara helt säker på din graviditetsstatus är genom att ta ett graviditetstest. Du kan köpa test på ett apotek och genomföra det själv hemma, eller få det gjort på en ungdomsmottagning, sjukhus eller hos en gynekolog. Var inte rädd för att ta testet eftersom det är det enda säkra sättet att veta

Hur uppstår graviditet?

Vad händer under befruktning och graviditet?

En graviditet är en komplex process som sker i flera steg. Det hela börjar med fusionen av spermierna och ägget. Denna fusion är vad som kallas befruktning. Om sammansmältningen skedde framgångsrikt kommer det befruktade ägget att flytta sig ner i äggledaren mot livmodern. Därefter startar celldelningen. Blastocysten bildas, som migrerar till livmodern efter tre till fyra dagar. Implantation påbörjas cirka sex dagar efter befruktningen. Embryot utvecklas från celler i blastocysten medan moderkakan utvecklar utsidan av blastocysten.

När ett befruktat ägg implanteras i livmodern, släpper det ut graviditetshormoner som förhindrar att livmodern stöter ifrån sig sitt foder, och detta är anledningen bakom den missade menstruationen. Det är också dessa hormoner (HCG) som ger utslag på ett graviditetstest. En normal gravidtet pågår i cirka 40 veckor och är uppdelad i tre olika stadier; första, andra och tredje trimestern. Efter den första trimestern brukar det vara säkert att berätta för familj och vänner om graviditeten.

Vet du hur tvillingar bildas? Identiska tvillingar bildas när ett redan befruktat ägg delas upp i två distinkta embryon. Eftersom de härrör från samma spermie och ägg, har de identiska tvillingarna likadant genetiskt material (DNA). Icke-identiska tvillingar bildas när två distinkta ägg befruktas av två distinkta spermier, och två ägg implanteras i livmodern. Detta kan uppstå om äggstocken släpper fler än ett ägg. Det finns även extremt ovanliga fall där spermier från två olika män genererat tvillingpar.