Guide till träning under graviditeten

Träning är någonting vi bör hålla igång hela livet, så även under graviditeten. Graviditet är inget sjukdomstillstånd, snarare ett friskhetstecken, och regelbunden träning kommer underlätta både under förlossningen och tiden efter. Alla kan hålla igång under sin graviditet, så länge du inte drabbats av komplikationer och fått rekommendationer av din läkare att du måste vila. Om du har möjlighet att träna kommer du behöva anpassa din träning under graviditetens gång, vilket såklart är helt naturligt.

Guide till träning under graviditetenDet är alltid viktigt att lyssna på kroppen, men under en graviditet blir det kanske ännu viktigare. Du behöver anpassa din träning efter vad som känns bra och prestation är det sista du bör fokusera på. Planera inte att maxa i marklyft eller slå rekord på milen under din graviditet. Se det istället som ett sätt att hålla kroppen stark inför förlossningen och underhålla det du redan har uppnått från din tidigare träning.

Viktigt att tänka på vid träning under graviditet

Under den första trimestern, alltså de 12 första veckorna, brukar det vara okej att träna på som vanligt. Däremot är det många som känner sig mycket tröttare än vanligt och vissa får även problem med illamående i graviditetens tidigaste skede. Är detta något du råkat ut för kanske du behöver ta det lugnare med din träning, men kom ihåg att rörelse ofta ger energi samtidigt som det kan hjälpa mot illamående.

Guide till träning under graviditetenNär magen sedan börja växa behöver du anpassa din träning mer. Dels blir det en tyngd nedåt som kan vara mycket påfrestande för bäckenbotten. Därför bör du trappa ner på träning som innebär mycket stötar, exempelvis löpning. Det blir ofta för hårt tryck på bäckenbotten och musklerna kan ta skada av det, något som i framtiden kan leda till framfall och inkontinens. Cykling kan vara ett bättre alternativ till löpning under denna period.

En annan sak du behöver tänka på är att dina magmuskler kommer att dela på sig för att barnet ska få plats i magen. Detta kommer att innebära att du inte kan spänna och använda ditt mittenpart på samma sätt som tidigare. Därför bör du vara försiktig med övningar som kräver mycket stöd, exempelvis att ha tunga vikter ovanför huvudet eller knäböj och marklyft. Ta gärna hjälp av en personlig tränare om du känner dig osäker.